How Climate Change Affect Your Health (from @Greenpeace)

29 Aug

//platform.twitter.com/widgets.js

Science of wand woods: Ebony and where to find them

23 Jul

opinion ringo

Postingan ini tidak berisi penjelasan untuk membuat tongkat sihir. Hani bukan wandmaker seperti Mr. Ollivander. Fans Harry Potter pasti tahu siapa Mr. Ollivander ini, yaitu pembuat tongkat sihir paling terkenal se-Eropa di abad ke-20. Hani juga bukan muridnya Mr. Ollivander. Hani hanya ingin berbagi tentang sedikit deskripsi kayu yang digunakan untuk membuat tongkat sihir dari sudut pandang sains Muggle.

Di Pottermore.com Hani merasa menjadi penyihir karena Hani bisa punya tongkat sihir (bukan dalam arti sebenarnya). Tongkat yang memilih Hani adalah dari kayu eboni dengan inti bulu phoenix. Di dunia Muggle, kayu eboni terkenal karena keindahan dan harganya yang mahal. Tapi berikut Hani akan berikan sedikit deskripsi tambahan. Continue reading

Cerita tentang Buku Catatan

20 Jul

my stories ringo

Halo! Sudah lama banget nggak update di blog ini. Kali ini aku akan bercerita tentang catatan. Di blog ini banyak banget catatan bertebaran. Catatan kuliah, quote, dan apalah nano-nano. Catatan kuliah yang ditulis di blog ini sebetulnya adalah untuk menghindari agar catatanku nggak hilang karena dipinjam. Soalnya pernah kejadian, catatan selalu muter di kelas pas deket-deket ujian, kadang kembali lecek, kembali setelah ujian, atau malah nggak kembali sama sekali. Kesel kalau catatan ngga kembali atau baru kembali setelah ujian. Aku hanya bisa mengandalkan ingatan dan browsing tema-tema yang kira-kira dibahas di kuliah.

Jadi, catatan itu suka kuketik ulang. Bermanfaat juga sih, karena jadi baca ulang catatan sekaligus belajar. Kalau ada hal yang dicatat kurang jelas, bisa ditandai untuk ditanyakan di kelas atau browsing untuk dicari penjelasannya. Lalu, aku baru ingat kalau aku punya blog sejak esema yang nggak pernah diurus. Jadi catatan yang kuketik itu kemudian ku-posting di blog ini. Kalau ada yang mau pinjam catatan tinggal kukasih alamat blog-ku. Silakan cari sendiri di blog ya. Hehehehee…

Selain catatan pelajaran atau kuliah, aku juga menyimpan catatan lain. Bukan jurnal, bukan diari, tapi nano-nano. Terinspirasi dari buku Writer’s Notebook oleh Ralph Fletcher yang seharusnya jadi catatan penulis, aku sok nggaya punya buku catatan padahal aku bukan penulis. Trus, buku itu diisi apa dong? Macam-macam isinya. Ada quote, ada lirik lagu, ada percakapan lucu yang kudengar, ada cerita tentang mimpi yang kualami, sampai gambar dan coret-coretan nggak jelas.

Sejak pertama kali punya catatan ini, aku masih pakai terus. Kalau habis, beli lagi. Sampai sekarang sudah terkumpul 6 buku catatan, tapi 3 diantaranya masih belum penuh dan masih dipakai sampai sekarang. Continue reading

Gallery

Ecological Footprint

17 Jul Featured Image -- 725

It is still difficult to understand what the meaning of ecological footprint is. I also have to browse several site to understand it more:
http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/footprint_basics_overview/
https://nnnnhayati.wordpress.com/2013/09/10/cara-menghitung-tapak-ekologi-tapak-ekologi-indonesia/ (Indonesian version)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_ecological_footprint

Here is what I understand:

Human needs resources to live. But by living also, human produce waste. The amount natural resources needed by human to live and to recycle their waste is what ecological footprint means (as far as I understood).

I was only thinking about one person. But in a world level, it’s talking about all people in the world, and their need, and their waste.

This is big.

Okay, now I’ll reduce it into one country, Indonesia, where I live.

Cited from https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_ecological_footprint Indonesia’s population is 224.67 million. Indonesian need of resource to live and recycle their waste (ecological footprint) is 1.21 gha/pers, while Indonesia’s natural resource capacity to support it’s people live (biocapacity) is 1.35 ghs/pers. So, there are still 0.14 gha/pers remain. That means Indonesia still have surplus of resources to support the people.

But, it’s only a small number of surplus. We don’t know what will happen in the next ten or twenty years. And we human lives in one world. There are countries that already have deficit resources, according to the list. Moreover, human needs are constantly increased by a lot of changing like globalization. Is our one earth enough to support us?

This is one serious problem to think.

Green Africa Youth Organization

Have you heard the word before, “Ecological Footprint”? Do you understand it? Do you know your footprint or that of your country or continent?

I will like to introduce you to Ecological Footprint:
Conceived in 1990 by Mathis Wackernagel and William Rees at the University of British Columbia, the Ecological Footprint launched the broader Footprint movement, including the carbon Footprint, and is now widely used by scientists, businesses, governments, individuals and institutions working to monitor ecological resource use and advance sustainable development.

Ecological footprint is the amount of biologically productive land (land that is sufficiently fertile to accommodate forests or agriculture or fishing grounds– they do not include deserts, glaciers and open oceans) and water needed to supply the people in a particular country or area with renewable resources and to absorb and recycle the wastes and pollution produced by resource use. It is measured in million/global hectares.

View original post 488 more words

Ocean Acidification? Never heard of it before.

16 Jul Featured Image -- 710

Ocean acidification is also a new thing for me. It’s the first time I’ve heard of it. I think it is a serious problem, considering that I live in Indonesia, where has the longest coastline in the world. We also live from oceans, foods, especially, some come from ocean. There also beach tourism and underwater sights tourism which become one of Indonesia economic commodities. What will happen if the ocean is contaminated or becoming acid? Many ocean living creatures would die. Economic is threatened, and the most dangerous level is, we’ll die. Water conservation become the biggest concern. We not only have to save clean water. We also have to be wise in using washing detergent in everyday life because all water comes to the ocean. That’s the simplest thing we can contribute in water conservation.

wethehumans

Oceans are turning acidic as a result of increased Carbon dioxide emission. As they act as sponge for these emissions so the level of carbon dioxide is found to be increasing in them. What actually happens? Due to absorption of carbon dioxide pH is lowered, hence acidic, and you know what is the major issue? The pH scale is logarithmic, this means that impact of minor drop in pH can have profound impacts.

Thus oceanic ecosystem as a whole is being disturbed as a result of ocean acidification. Calcifers (oysters, shell-fish etc) suffer most, because carbonate and acidity are inversely related, and these animals require carbonate for building and strengthening their shells. cartoon-coralsCorals have been reported to show decline in growth in presence of acidic media.

Similarly lowering of pH effects health of several fishes, as they are incapable of breathing. However, some plants and predators are positively effected. Loss of habitat…

View original post 57 more words